De Beste Grasmaaiers

Hoe berg je je grasmaaier op en bescherm je hem in de winter

Geplaatst door 22-11-2021 20:12 door Ferry Muts

De winter kan zwaar zijn voor een grasmaaier - koude temperaturen, blootstelling aan ruwe elementen en vochtigheid kunnen allemaal hun tol eisen. Als je niet de juiste maatregelen neemt om je grasmaaier op te bergen en te beschermen, kun je voor een koude douche komen te staan als het warme seizoen aanbreekt. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je maaier in topconditie blijft, zelfs tijdens de koudste maanden.

Leeg eerst en vooral de brandstoftank vóór de winter. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de brandstofleiding bevriest en barst, wat ernstige schade aan je maaier kan veroorzaken. Als je je zorgen maakt over het roesten van de benzinetank, zoek dan een gasstabilisator die je eraan kunt toevoegen en die de tank helpt beschermen terwijl ze in opslag zijn.

Ten tweede, als de benzinetank leeg is, geef de maaier dan een grondige schoonmaakbeurt. Let daarbij vooral op het mes - gebruik een borstel en wat zeepwater om het schoon te schrobben, en droog het dan goed af. Zo voorkom je niet alleen dat je blad gaat roesten, maar ook dat maaisel of afval de motor bederft als je je maaier opbergt.

Ten derde, ververs de olie voordat je hem opbergt. Dit is vooral belangrijk als de olie veel is gebruikt - donkere en dikke olie moet worden vervangen en mag niet gewoon in de motor blijven zitten tijdens de opslag. Vervang voor de zekerheid ook het oliefilter.

Tenslotte wil je de grasmaaier opbergen als de winter aanbreekt. Als het enigszins mogelijk is, berg hem dan op in een schuur of garage - dan is hij het best beschermd tegen sneeuw, water en kou. Als je deze luxe niet hebt, probeer hem dan te bedekken met een zeil en houd hem uit de buurt van plassen, of investeer in een speciaal gemaakte grasmaaierhoes. Houd hem uit direct zonlicht, want dat kan vervaging en verkleuring veroorzaken.

Als je deze eenvoudige stappen neemt om je grasmaaier voor de winter op te bergen en te beschermen, kan dat je later veel hoofdpijn - en geld - besparen. Je grasmaaier zal je dankbaar zijn voor de extra moeite, en je zult de vruchten plukken als je in het voorjaar weer achter de maaier kunt kruipen en hij weer als een zonnetje loopt.